Gaat u een nieuwe woning bouwen? Of wilt u geheel van het gas af? Dan is een lucht warmtepomp voor u een goede oplossing. De warmtepomp vervangt de (huidige) CV-ketel en is geheel gasloos.

Er zijn twee types lucht warmtepompen;

 

Lucht-lucht warmtepompen

De lucht-lucht warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht en zet dit om in warmte. De buitenunit lijkt op een airco installatie. In de warmtepomp zit een koudemiddel toegvoegd en binnen wordt de warmte uit het koudemiddel gehaald en dit wordt direct afgevoerd aan de binnenlucht. Met deze warmte wordt de woning dan verwarmd. De ruimtes worden in deze situatie niet verwarmd via radiatoren, maar via bijvoorbeeld plafond- en wandunits. 

 

Dit type kan in de meeste situaties ook ingezet worden om te koelen. Dit type wordt vaker toegepast in hotels.


Het voordeel van dit type is dat de installatie eenvoudig te plaatsen is. Het kan echter een nadeel zijn, omdat sommigen het voor sommige als vervelend kan worden ervaren. Dit komt door de constante luchtstroom. Daarnaast is er bij koud weer soms een bijverwarming gewenst zijn. 

 

Lucht-water warmtepompen

Ook de lucht/water warmtepomp haalt energie uit de lucht. In het binnendeel van de warmtepomp wordt de warmte van het koudemiddel overgedragen aan het afgiftesysteem in de woning en/of aan het warm tapwatersysteem. Ook in deze situatie wordt de warmte uit de buitenlucht (en ventilatielucht) onttrokken en aan het koudemiddel overgedragen. Om de warmte in de woning te krijgen, wordt de warmte via vloerverwarming (of radiatoren) de ruimtes in gebracht. 

Verschil met de lucht-lucht waterpomp is dat dit type ook warmte uit de ventilatielucht kan halen. 

 

Er is bij dit type ook een buitendeel wat lijkt op een airco systeem. 

 

Ben u benieuwd hoe een warmtepomp werkt? Kijk dan naar dit filmpje.

 

 

 

 

 

DENK AAN LUCHT-WATER (BOILER BENODIGD????) EN LUCHT-LUCHT (BOILER BENODIGD????)