Grondgebonden warmtepomp

Wilt u de meest duurzame oplossing, waar u uiteindelijk het meeste rendement haalt? Dan is de grondgebonden warmtepomp iets voor u. Deze wordt voornamelijk toegepast bij nieuwbouw woningen/utiliteitsbouw. 

In plaats van dat er een soort airco unit buiten staat, gaan er buizen de grond in. Dat is in dit type dan ook de warmtebron. Meestal worden de buizen verticaal in de grond geboord (grondgebonden). Door het systeem loopt een vloeistof met antivries of kraanwater, die warmte uit de grond haalt. In de unit wordt het de warmte uit de grond, die nog niet hoog op temperatuur is, omgezet in een hogere temperatuur. Op deze manier wordt het huis en het water verwarmd. 

Voordeel van dit systeem is dat je de woning kunt verkoelen, zonder extra kosten. Dit systeem zit in de warmtepomp (optie) en kan u in de zomer meer verkoeling geven.

Het aanleggen van een grondgebonden warmtepomp is een intensievere klus als de lucht- en hybride warmtepomp. Er is een speciaal bedrijf benodigd om de boringen te verrichten. Maar met dit systeem is wel het beste resultaat te behalen. 

Ben u benieuwd hoe een warmtepomp werkt? Kijk dan naar dit filmpje.